Prawdziwa włoska pizza Kraków

Nie jesteśmy w stanie debatować o włoskich ceremoniałach, nie mówiąc o żywności. Jest to znacząca część włoskiego życia i ma prawo być jedyną włoską tradycją, jaką nie-Włosi znają najodpowiedniej. W największym stopniu znanymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, jednak dania kuchni włoskiej są niesłychanie zróżnicowane – w zależności do tego, o którym rejonie Włoch mowa. Legendarne potrawy włosko-amerykańskie wywodzą się generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów ogłosi, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są w szeregu przypadków dumni z ich lokalnego dziedzictwa, tak jak oraz całego narodu.

Pizza na cienkim cieście Kraków   

Podstawy kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej i w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w wielkim stopniu. Ludność Włoch była w historii dosyć uboga oraz musiała polegać na dostępnych lokalnie produktach spożywczych, by skonstruować swoje przepisy kulinarne, dlatego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych elementach, takich jak ser, pasta, bakłażan, oliwki oraz oliwa z oliwek, a również inne produkty, jakie Włosi mogli sobie wyhodować bądź też kupić za nieduże pieniądze. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega przede wszystkim na wykorzystaniu wysokiej jakości elementów, a nie technikach gotowania, co przeciwstawi z francuską kuchnią, jaka silnie uwidocznia technikę.

Jakich produktów możemy spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Lokalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię oraz historię. Dania słowiańskie i kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Pożywienie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań oraz niedrogich jarzyn. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w takim razie owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego aniżeli większość ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami legendarnymi ze stosowania przepisów traktujących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.